Stelling: Maakt Geld Gelukkig?

Geld is voor de meeste mensen een gevoelig en ingewikkeld onderwerp. We hebben allemaal verschillende overtuigingen, motieven, emoties en voorkeuren. Geld beïnvloedt ook hoe we onszelf zien en kan onze gevoelens van eigenwaarde, controle en zekerheid beïnvloeden. Maar maakt veel geld verdienen nou echt gelukkig?

Geld is slechts één meting van succes

Soms voelen mensen zich gevangen door geld, vooral wanneer de levensstijl kosten na verloop van tijd oplopen en zo gedwongen worden om een baan te hebben waar ze niet alleen voor de financiële beloningen van kunnen genieten. Gelukkig zijn er tegenwoordig ontzettend veel manieren om geld te verdienen door het internet. Je kunt tegenwoordig zelfs met online enquetes geld verdienen.

Een hoge mate van controle heeft invloed op geluk

Uit een baanenquête is geconstateerd dat de hoogste mate van arbeidstevredenheid werd ervaren door bloemisten en tuiniers en de laagste tevredenheid werd ondervonden door technici en bankiers. Het lijkt erop dat het hebben van een hoge mate van controle over iemands werkactiviteit en het zien van de resultaten van die inspanningen een grote invloed hebben op het geluk.

Minder werken

Een bedrijfsadviseur besloot samen met zijn vrouw hun leven radicaal te veranderen, nadat ze jarenlang niet meer gelukkig waren door de dagelijkse sleur. Ze verkochten het grootste deel van hun bezittingen en verhuurde hun woning. Ze reizen nu de hele wereld rond en keren om de paar maanden terug naar Engeland om klanten te zien en hun zakelijke activiteiten te organiseren. Ze zijn gelukkiger dan ooit en ze verdienen nu zelfs ook meer geld, terwijl ze minder werken! Ik had natuurlijk wel angst over zo’ n radicale verandering, vooral na 17 jaar aan het roer gewezen te zijn, maar ik was vastbesloten om mijn levensstijl te veranderen om uiteindelijk ultieme geluk te ervaren, vermeldde de bedrijfsadviseur.

Meer dan €64.000 per jaar verdienen maakt niet gelukkiger

Onderzoek suggereert dat een hoger inkomen het geluk wel beïnvloedt, maar slechts tot op zekere hoogte. Wat dat punt ook voor je is (een onderzoek vermeld €64.000 per jaar), hangt natuurlijk af van je eigen situatie. Uit het onderzoek blijkt dat je met meer geld niet veel gelukkiger wordt. Maximaal geluk komt voort uit voortdurende en betekenisvolle inkomensverhogingen gedurende het hele leven.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Het vergelijken van jouw financiële situatie met die van je collega’s is ook geen goed idee, want uit onderzoek blijkt dat dit juist ongelukkig maakt. Er zal altijd wel iemand zijn met meer geld dan jij, dus het heeft geen zin om je constant te vergelijken met anderen.

gelukkige vrouwen (002)

Levenservaringen maakt gelukkiger dan materialistische aankopen

Er is ook genoeg bewijs uit onderzoeken dat wanneer je geld besteed aan levenservaringen, in plaats van materiële bezittingen, je gelukkiger zal worden. Dit komt omdat we de ervaring veel langer herinneren dan de korte opwinding van het kopen van iets materialistisch. We zijn ook minder geneigd om ervaringen van onszelf te vergelijken met andere mensen, in vergelijking met een materialistische aankoop.

Geld besteden aan persoonlijke relaties

Ook blijkt dat je geluk zal toenemen wanneer je geld aan andere mensen besteedt op een manier die persoonlijke relaties zal versterken, of als je geld geeft aan doelen die overeenkomen met je waarden. Je eigenwaarde wordt uiteindelijk niet bepaald door je nettowaarde, maar door de kwaliteit van persoonlijke relaties, levenservaringen en de betekenis die je aan jouw bestaan ontleent.

Het echte geluk komt niet uit geld maar uit een sterk gevoel van doelgerichtheid, duidelijk zijn over je ideale levensstijl en het maken van werk- en bestedingsbeslissingen die aansluiten bij jouw visie. Het leven is gewoon veel te kort om tijd te verspillen aan dingen waar je niet van geniet!

Wat maakt dus gelukkig?

Je bezit omzetten in levenservaringen en een deel van je rijkdom aan andere besteden die uiteindelijk persoonlijke relaties doen versterken.

 

grandlifediamond

Hoi iedereen! Hoe exciting is dit? Ik heb voor de allereerste keer een gastblogger op The Beauty Kitchen! Omdat ik tegenwoordig heel veel nadenk over de wereld en ook graag schrijf over de maatschappij en mijn denken vond ik deze samenwerking met Rick van Grandlife, enorm interessant! Wat denken jullie?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s